HOME
 
NFED
 

biobibliografiën

PMMK publicatielijst

tentoonstellingslijst

biobibliografiën
Pierre, Alechinsky

 

 

biografie1927
Pierre Alechinsky wordt op 19 oktober te Brussel geboren als zoon van een Joodse vader en een Waalse moeder. Tijdens zijn schooljaren werd hij onderwezen volgens de Decroly-methode, waarbij hij voor het eerst de principes van de drukkunst leerde kennen.

1940-1945
Het oorlogsgeweld ontvluchtte hij in het Zuid-Franse Aveyron. Terug in Brussel volgde hij avondcursussen tekenen aan het atelier van de schilder-graveur Edgard Tytgat.
In 1944 vatte hij een opleiding publiciteit, grafiek, boekillustratie en typografie aan in het Hoger Instituut ter Kameren te Brussel. Hij ontmoette de cineast Luc de Heusch, de dichter-schilder Jean Raine en bezocht het salon van de kunsthistoricus Luc Haesaerts, een ontmoetingsplaats van schilders, schrijvers en cineasten. De kunstenaar waagde zich aan zijn eerste schilderijen nadat hij monotypes had gedrukt als illustratie bij de fabels van Aesopus.

1945- 1950
Na de oorlog trad Alechinsky toe tot de groep Jeune Peinture Belge (1945-47), waarvan ook Louis Van Lint lid was. Hij betrok zijn eerste Brusselse atelier in de Rue de la Paille en opende zijn eerste tentoonstelling in de galerie Lou Cosyn, waar ook Camille Goemans, Marcel Lecomte, René Magritte, André Souris over de vloer kwamen. Het contact met Jean Raine verdiepte zich. Via hem leerde Alechinsky de kineast Henri Storck kennen.
In 1948 ontmoette hij Michèle Dendal, dochter van de schilder. Hij huwde haar het jaar daarop. In deze periode maakte hij de boekillustraties voor Marcel Lecompte’s Le Sens des Tarots, lithografieën en de grafische reeks Les métiers.
Alechinsky verbleef ook in het artistiek bruisende Parijs. Daar schreven de landgenoten Christian Dotremont en Joseph Noiret geschiedenis. Samen met Nederlanders en Denen richtte zij uit de rangen van het revolutionair surrealisme COBRA op, de belangrijkste avant-garde beweging kort na WO II.
Alechinsky vervoegde hen in 1949 en nam deel aan de ophefmakende Eerste tentoonstelling van experimentele kunst, Cobra in het Stedelijk Museum te Amsterdam. Samen met de beeldhouwers Olivier Strebelle en Reinhoud, de architect André Jacqmain en de graficus Michel Olyff opende hij Les ateliers du Marais, een Brussels Cobra-nest en een oord van experiment. Alechinsky verzorgde er samen met Dotremont het tijdschrift Cobra.

1950-1960
Alechinsky ontving in ’50 zowel de prijs Hélène Jacquet als de prijs Jeune Peinture Belge.
Hij ontmoette in Parijs Jean-Michel Atlan, Gaston Bachelard, Jean Dubuffet, Alberto Giacometti en bezocht de kunstenaars Carl-Henning Pedersen en Henri Heerup in Denemarken en Zweden.
Asger Jorn en Dotremont vertrouwden hem de organisatie van de Tweede internationale tentoon-stelling voor experimentele kunst toe. Deze expositie in het Luikse Palais des Beaux-Arts luidde het einde van Cobra in. In het tiende en laatste nummer van het tijdschrift Cobra publiceerde hij de tekst Abstraction faite (Voltooide abstractie).
In Parijs vervolmaakte hij zijn grafiekkunst in het atelier van Stanley William Hayter. Hij geraakte in de ban van de Japanse kalligrafie en onderhield een correspondentie met Shyriu Morita, leider van het tijdschrift Bokubi in Kyoto.
De ontmoeting met de schilder Walasse Ting stimuleerde deze interesse. Die fascinatie mondde uit in het filmproject La Calligraphie Japonnaise. Samen met Ferenk Haar voer hij naar Japan. De prent die zij er draaiden won een prijs op het Internationale Kunstfilmfestival van Bergamo, Italië (1957) en kreeg een erediploma op het Cultureel Filmfestival van Tokio (1961). De Japanreis zette hem aan tot het maken van schilderijen met inkt op papier die hij voor het eerst toonde in de Parijse Galerie du Dragon.
Het Paleis voor Schone Kunsten te Brussel organiseerde zijn eerste grote tentoonstelling in 1955.
In samenwerking met Appel, Jorn en Corneille illustreerde Alechinsky in’57 Vues Laponie van Christian Dotremont. Hij trad toe tot het bestuur van de Salon de Mai te Parijs en sloot een contract met de Galerie de France. Een regelmatig inkomen liet hem toe op grotere doeken te werken.

1960-65
De buitenlandse belangstelling voor Alechinsky steeg na tentoonstellingen in het Minneapolis Institute of Arts, het Palazzo Grassi te Venetië en het Carnegie Museum of Art te Pittsburg.
In het Franse La Bosse deelde hij een werkruimte met Reinhoud. Alechinsky verbleef in ‘61 ook voor het eerst in New York, waar de action painting furore maakte. Hij schilderde er in het atelier van Walasse Ting. In 1962 exposeerde de schilder in de New Yorkse galerij Lefebvre. In 1963 en 1966 stelde hij tentoon in het Stedelijk Museum te Amsterdam.
De structuur van Alechinsky’s abstracte schilderijen was intussen soepeler geworden en hij bevolkte zijn doeken met fantastische wezens. Hij schiep in die periode ook het doek Alice Grandit, naar het verhaal Alice in Wonderland van Lewis Carroll. Met Walasse Ting waagde hij zich aan gezamenlijk werk op één doek. Ook met Dotremont ondernam hij gedeelde werken; de dessins-mots (tekening-woorden).
Een bezoek aan het atelier van André Breton bevruchtte zijn fantastiek en leverde een schat aan beelden op. Van de surrealistische dichteres Joyce Mansour illustreerde hij literair werk. Zij inspireerde hem ook tot het schilderij Astre et désastres. Hij begon een samenwerking met Peter Bramsen en toonde voor het eerst zijn grafisch werk te Parijs.

1965-1970
Zijn sleutelwerk Central Park (1965) is het eerste schilderij waarin de kunstenaar het werken met acrylverf combineerde met de opdeling van het schilderij in een centraal beeld en een lijst van kleinere marginalia. Acryl liet zich net als de oosterse inkt snel en vloeiend verwerken. Gaandeweg ruilde de schilder zijn olieverf in voor deze materialen.
In 1967 installeerde hij een eigen gravure-atelier in Bougival.
Omstreeks deze tijd realiseerde hij ook zijn eerste acrylschilderijen met predella, stroken met beelden die hij aanbracht onder het hoofdmotief.
Het Brusselse Paleis voor Schone Kunsten toonde in ’69 een overzicht van zijn werk, dat doorreisde naar Denemarken en Duitsland. De kunstenaar zelf deed de Canarische eilanden en Noorwegen aan.

1970- 1980
Hij werd aangezocht voor het Belgisch Paviljoen op de 36ste Biënnale van Venetië in 1972 en betrok Dotremont in de onderneming. Zij maakten gezamenlijke dessins-logogrammes.
In 1973 moest Alechinsky de dood van Asger Jorn en zijn eigen vader verwerken. Hij reisde o.a. naar Turkije en Lapland. Het Koninklijk Museum voor Moderne Kunst te Brussel toonde een retrospectieve van zijn tekeningen. Een overzicht van zijn schilderijen in acrylverf deed Darmstadt, Rotterdam, Parijs en Zürich aan. In Het Musée National d’Art Moderne, Paris begon de tentoonstelling Alechinsky à l’imprimerie aan haar rondreis.
Samen met Dotremont maakte hij in ’76 de muurdecoratie Sept Ecritures voor het metrostation Anneessens te Brussel. Voor het behalen van de A.C. Mellonprijs eerde het Carnegie Institute te Pittsburgh hem met een retrospectieve in 1977. Samen met Karel Appel creëerde hij zijn Encres à deux pinceaux, begeleid door gedichten van Hugo Claus.
Alechinsky schilderde reeds op oude documenten. Nu ontstonden de papiers traités (behandelde papieren) : litho’s op facsimiles van ouderwetse facturen en etsen op grote vellen Taiwanees papier.
Alechinsky liet zich vertegenwoordigen door de Parijse Galerie Maeght. In 1979 richtte hij een atelier in te New York.
Voor het cultureel centrum van de Belgische franstalige gemeenschap versierde hij een foyer in het Parijse Centre Pompidou.

1980-1990
Vanaf 1980 onderwierp hij ook vluchtnavigatiekaarten en –plattegronden als dragers aan zijn experiment.
In het MOMA te New York opende in ’81 een retrospectieve van zijn grafische kunst.
In de ateliers van de Fondation Maeght in Saint-Paul beschilderde Alechinsky ook keramiek. In zijn schilderijen, tekeningen en drukwerken integreerde hij afdrukken van riooldeksels en roosters die hij verzamelde tijdens zijn reizen naar Arles, Parijs, Brussel, Rome, Salzburg, New York en Peking. Vanaf 1984 nam hij ook kaarten uit een negentiende-eeuwse atlas als uitgangspunt.
De Ecole Nationale des Beaux-Arts te Parijs benoemde hem in 1983 tot Chef d’atelier. Ons land ridderde de kunstenaar in de Orde van de Kroon. In 1984 behaalde hij de Franse Grand Prix National des Arts et Lettres voor zijn schilderkunst. Het jaar daarop werd hij Officier in de Ordre des Arts et des Lettres in Frankrijk.
Hij werkte ook verschillende opdrachten af, waaronder een postzegel voor de Franse posterijen en decoreerde een ontvangstzaal voor het Ministerie van Cultuur te Parijs. In 1987 werd hij
De retrospectieve die in 1987 in het Solomon R. Guggenheim Museum te New York werd getoond, reisde verder naar Des Moines (Iowa), Hannover en het Brusselse Koninklijk Museum voor Moderne Kunst. Alechinsky gaf zijn Parijse professoraat op. Hij werd lid van de Belgische Koninklijke Academie.
De kunstenaar reisde naar China. In Salzburg eerde men hem met de Herbert Boecklprijs.
Tegen het einde van de jaren tachtig schilderde hij na vele jaren opnieuw met olieverf.

1990 - 2000
Ook in de jaren negentig realiseerde Alechinsky verschillende opdrachten : muurdecoraties in geglazuurde lava voor de eetzaal van de firma Lhoist in Ottignies-Louvain-la-Neuve en voor de ingang van het Musée Bibliothèque PAB te Alès en de decoratie van de ingang van het Franse Ministerie van Onderwijs te Parijs.
In de Bibliotheca Wittockiana te Brussel had een expositie plaats van het geheel van de bibliofiele werken van Alechinsky. Naar aanleiding van het tweehonderdjarig bestaan van de Franse republiek ontwierp hij een postzegel.
Met de dichter Jean Tardieu voltooide hij in ’93 te Parijs de wanddecoratie van de « petite rotonde » die het Palais de Lassay verbindt met het Palais Bourbon.
Alechinsky werd Commandeur in de Ordre des Arts et des Lettres en kreeg de onderscheiding van Chevalier de la Légion d’Honneur.
In Ter Kameren, waar hij vijftig jaar eerder leerling was, exposeerde hij in ’94 grote grafische werken en 80 affiches in de expo Retrouvailles in situ.
Hij ontving de titel van Doctor Honoris Causa aan de ULB te Brussel.
In 1995 decoreerde hij samen met Hugo Claus de entreehal van de nieuwe gebouwen van het universitair Centrum van Antwerpen
In 1997-98 toonde de Galerie Nationale du Jeu de Paume voor zijn zeventigste verjaardag een rondreizende retrospectieve. Het Cabinet des estampes, Musée Rath, Genève toonde een retrospectieve van zijn prentkunst in zwartwit.
Alechinsky realiseerde een illustratie voor het honderdjarig bestaan van Alfred Jarry’s Ubu Roi en een reeks doeken geïnspireerd op Gorlfar (Belle-île-sur-mer).
Voor het Théâtre de Belgique en voor het museum te Silkeborg vervaardigde hij muurschil-deringen.
Recent kreeg hij een zaal in de foyer van de Muntschouwburg te Brussel.
Dit jaar nog liep in La Louvière een overzicht van zijn grafisch werk.

 

 

selectieve
bibliografie
Monografieën

Alechinsky / Luc Zangrie. - K|obenhavn : Editions Ejnar Munksgaard, 1950. (Cobra Bibliotheket = Bibliothèque de Cobra ; 1)

Les poupées de Dixmunde / Pierre Alechinsky ; avec une note complémentaire de Luc Zangrie ; photographies de Roland D'Ursel. -Bruxelles : Editions Cobra, 1950. - 30 p. : ill. ; 17 cm.

Alechinsky. – Geneva : Galerie D. Benador, [1960]. – L'exposition de peintures, encres, dessins et aquarelles d'Alechinsky a été organisée en collaboration avec la Galerie de France. - Colophon. - Essays by Jacques Putman and others.

Pierre Alechinsky, Aquarelle und Tuschzeichnungen : München Galerie Van de Loo, 13.Okt. bis Ende November 1961 / Textes de Pierre Alechinsky, Christian Dotremont. - München : Galerie Van de Loo, 1961. - [4] p., [10] p. de pl. en noir et en coul. : ill., couv. ill. en coul. ; 25 cm.

Alechinsky : [exposition des peintures et encres, 2-28 mai 1962 / préf. par Jean-François Revel]. - [Paris : Galerie de France, 1962]. - [32] p. : ill. (some col.) ; 33 cm.

Alechinsky, first one man show in New York : oils, drawings, watercolors : [exhibition]. - New York : Lefebre Gallery, 1962. - [8] p. : ill. ; 19 cm. Title from p. [4] of cov.

Alechinsky, recent works : [exhibition]. - New York : Lefebre Gallery, 1963. [8] p. : ill. ; 19 cm. - Title from p. [3] of cover. - Issued in connection with an exhibition held at Lefebre Gallery, Nov. 5 to Dec. 7, 1963.

Alechinsky. - Eindhoven : Stedelijk van Abbemuseum Eindhoven, [1963]. - 1 v. (unpaged). - Title from p. [2] of cover. - Catalog of an exhibition held Mar. 22-Apr. 29, 1963.

Que d'encre ... maar inkt : tekeningen van Pierre Alechinsky in het prentenkabinet van het Stedelijk Museum, Amsterdam : van 18 januari tot 4 maart, 1963. - [Amsterdam : Stedelijk Museum, 1963]. - [16] p. : ill. ; 26 cm.

Alechinsky, recent works : [exhibition]. - New York : Lefebre Gallery, 1965. - [8] p. : ill. ; 19 cm. - Title from p. [3] of cover. - "Third Pierre Alechinsky one man show at Lefebre Gallery, April 13 to May 8, 1965"--P. [2] of cover.

Pierre Alechinsky. - [S.l.] : s.n., 1965?] [18] p. : chiefly ill. ; 20 cm

Titres et pains perdus : notes sur les disparitions, les pertes de sens, les difficultés de transmission, les oublis, les manques et les persistances inutiles / Pierre Alechinsky ; survivances photographiées par Suzy Embo ; figurines en mie de pain modelées par Reinhoud ; miettes ornementales dessinées par René Bertholo. - Paris : Denoël, 1965. - [132] p. : co., front., portr., ill., facs. ; 18 cm

Alechinsky : prima mostra personale a Roma : exposizione da lunedi 23 maggio 1966 ore 22 / presentazione di Enrico Crispolti. - Roma : La Medusa, 1966.

Aspekte, 1944-1965. - [Pierre Alechinsky, et al. Ausstellung März-Mai 1966] : Basel, [1966]. - 1 v. (unpaged) illus. (part col.) 29 cm.

Idéotraces / Pierre Alechinsky. - Paris : Denoël, 1966. - [100] p. : ill. ; 27 cm

Pierre Alechinsky : grafiek : een keuze uit 205 litho's en etsen gemaakt in de jaren 1947-1965 : 17 februari-27 maart 1966, Stedelijk Museum, Amsterdam. - [Amsterdam : Stedelijk Museum, 1966]. - [16] p. : ill. ; 28 cm.

Alechinsky / [par] Jacques Putman. - Paris, O.D.E.G.E., 1967. - 1 v. (unpaged) illus. (part col.) 32 cm. - (Art de notre temps)

Alechinsky, recent works : [exhibition]. - New York : Lefebre Gallery, 1967. - [12] p. : ill. ; 19 cm. – Title from p. [3] of cover. - Issued in connection with an exhibition held at Lefebre Gallery, April 18 to May 14, 1967

Catalogue inopiné du musée imaginaire de la ville de Binche / texte établi par Ernst Pirotte à propos de vingt-deux dessins de Pierre Alechinsky. - Bruxelles : Balance, [1967?]. - 1 v. (unpaged) : ill. ; 10 X 14 cm. – Issued in connection with the exhibition "A propos de Binche" held Nov. 16-Dec. 9, 1967.

Communication : 16 manifestations d'hypertrophie calligraphique / Pierre Alechinsky. - La Louvière : Daily-Bull, 1967. - [4] p., [8] f.pl. : ill. ; 28 cm

Le test du titre : 6 planches et 61 titreurs d'élite / Pierre Alechinsky. - Paris : Eric Losfeld, éditeur, 1967. - [32] p. : ill. ; 33 cm

Le Tout venant. [Catalogue. Galerie de France, 9 novembre 1966-8 janvier 1967.] - Paris, Galerie de France, [1967]. - [20] p. (on double leaves) illus. 23 x 24 cm.

Pierre Alechinsky. 20 Jahre Impressionen. Oeuvrekatalog. Druckgraphik. - München, Galerie van de Loo, 1967. - [62] p. with illus. 21 x 23 cm. - Bibliography of works by and about the author: p. [56]-[59]

Ting’s studio, New York : (projections de Ting) / Pierre Alechinsky. - La Louvière : Daily-Bul, [1967]. - (Colle. Les poquettes volantes ; v. 14)

Pierre Alechinsky, suite acrylique avec quelques notes concomitantes. - Paris : Galerie de France, [1968]. - "Cette brochure a été édiée par la Galerie de France à l'occasion de la présentation ex abrupto d'une suite de peintures à l'acrylique de Pierre Alechinsky (du 8 au 23 mars 1968)"--Colophon.

Pierre Alechinsky, Gemälde 1958-1968 : Ausstellung Kunsthalle Bremen : 5. Juni-13. Juli 1969. - [Bremen, Kunsthalle, 1969]

Pierre Alechinsky. Werke 1958-1968. (Ausstellg.) 11. März-13. Apr. 1969. [Katalog.] (Bearb.: Karl-Heinz Hering.) - Düsseldorf, Künstverein für die Rheinlande und Westfalen (1969). - 1 v. unpaged. ; 26 cm. – Exhibition held at Düsseldorf, Kunsthalle Grabbeplatz.

Alechinsky / Alain Bosquet. - Paris : Le musée de poche, 1971. - 118, [6] p. : co., ill. ; 18 cm

Roue libre / Pierre Alechinsky. - Genève : Albert Skira, éditeur, 1971. - 161, [1] p., [I], X, [I] p.pl. : co., ill., facs. ; 22 cm. - (Les sentiers de la création ; 13)

L'avenir de la propriété / Pierre Alechinsky. - [Paris] : Yves Rivière, éditeur, 1972. - [62] p. : co., ill., facs. ; 32 cm

A la ligne / [Pierre] Alechinsky ; avec Prédelle de Joyce Mansour et huit photographies-témoins produites par Folon. - Paris : Weber, éditeur, 1973. - 53, [3] p. : co., ill., plan. ; 30 cm

Alechinsky : cent vingt dessins, donation de l'artiste; [exposition] : du vendredi 14 décembre 1973 au dimanche 6 janvier 1974 dans les locaux provisoires du Musée d'Art Moderne ... Bruxelles. - [Bruxelles], Musées royaux des beaux-arts de Belgique, [1973]. - [48] p. ill. 19 cm. – Bibliography : p. [31]-35.

Alechinsky : tentoonstelling : Antwerpen, 1973-1974. - Antwerpen : Lens Fine Art, 1973. - 50 p.

Alechinsky à la ligne [Paris, Galerie de France, 25 janvier-18 mars 1973. Prédelle, poème de Joyce Mansour]. - Paris, Weber, 1973. - 53 p. ill. (part col.) 30 cm.

Les estampes de 1946 à 1972 / par Pierre Alechinsky. - [S.l.] : Rivière, 1973. - 225 p. : ill

Alechinsky / par Pierre Alechinsky. - Paris : Musée d'Art Moderne, 1975.

Alechinsky : [Musée d'art moderne de la ville de Paris, 5 février-6 avril 1975] / [textes d'Amos Kenan, Pierre Alechinsky et Roger Caillois]. - Paris : Arts et métiers graphiques, 1974. - [51] p. : ill. (some col.) ; 29 cm. – Catalog of an exhibition also held at the Musée Boymans-Van Beuningen, in Rotterdam, Nov. 15-Jan. 5, 1975.

Alechinsky. - Paris : Arts et Métiers Graphiques, c1975. - [56] p. : ill. (some col.) ; 29 cm. - Catalogue of an exhibition held in Rotterdam at the Museum Boymans-van Beuningen from Nov. 15, 1974 - Jan. 5, 1975 and in Paris at the Musée d'Art Moderne de la Ville de Paris from Feb. 5-Apr. 6, 1975.

Pierre Alechinsky : exposition : Rotterdam-Paris 1975. - Parijs : Arts et métiers graphiques, 1975. - [Circa 50] p. 250, [4] p. : ill. ; 24 cm + une eau-forte numérotée et signée par Alechinsky

Pierre Alechinsky. – Zurich : Kunsthaus Zurich, 1975. - 72 p. : ill. – Catalogus n.a.v. de tentoonstelling te Zurich (Kunsthaus Zurich) van 27.04 tot 01.06.75

Alechinsky / Freddy De Vree. – Schelderode : A. Van Wiemeersch, 1976. 48, 16 p. - (Kunstpockets. Tweede reeks ; 2 (3))

Alechinsky. - Schelderode : Kunstforum, 1976. - 64 p. - (Kunstpocket ; serie 2,3)

Pierre Alechinsky : Central Park / Jean-Clarence Lambert. - Paris : Yves Rivière, c1976. - [68] p. : ill. (some col.) ; 25 cm. – ISBN 2856660029

Alechinsky : paintings and writings / Pierre Alechinsky ; Three approaches / Eugène Ionesco ; [translated by Michael Fineberg]. - Paris : Yves Rivière-Arts et Métiers Graphiques for the Museum of Art, Carnegie Institute, 1977. - 258 p. : ill. (some col.) ; 31 cm. - Exhibition shown at Museum of Art, Carnegie Institute, Pittsburgh, Oct. 28, 1978 to Jan. 8, 1978 and at the Art Gallery of Ontario, Toronto, March 10, 1978 to April 20, 1978; arranged with the collaboration of the Service de la Diffusion des Arts of the Belgian Ministry of Culture. –Includes indexes. - (Pittsburgh international series)

Far Rockaway / Pierre Alechinsky. - [Montpellier] : Editions Fata Morgana, 1977. - 56, [4] p. ; 22 cm

Peintures et écrits / Pierre Alechinsky ; [précédé de] Trois approches [par] Eugène Ionesco ; avant-propos de Leon Arkus. - Paris : Yves Rivière-Arts et métiers graphiques, 1977. - 260 p. : ill., facs. ; 32 cm

Pierre Alechinsky / by the artist ; with an introduction by Eugène Ionesco ; [translated by Michael Fineberg]. - New York : H.N. Abrams, 1977. - 258 p. : ill. (some col.) ; 32 cm. - Translation of: Peintures et écrits. - Includes indexes. - ISBN0810906562

Alechinsky à l'imprimerie : [exposition]. - Bruxelles : Musées royaux des beaux-arts de Belgique, [1978 ?]. - [16] p. : ill. ; 31 cm

Les dessins d'Alechinsky au Musée national d'art moderne : exposition ... Musée national d'art moderne, Cabinet d'art graphique, 11 juillet-11 septembre 1978 / conception de l'exposition et catalogue, Pierre Georgel. - [Paris] : Centre national d'art et de culture Georges Pompidou, Musée national d'art moderne, [1978]. - 39 p. : ill. ; 18 x 21 cm. - Cover title: Dessins d'Alechinsky. Includes bibliographical references.

Treize manières de regarder un fragment d'Alechinsky = Dertien manieren om een fragment van Alechinsky te zien / Hugo Claus. – Antwerpen : Ziggurat, 1979. - 32 p.

Vacillations / E.M. Cioran ; (couverture et trente-deux lithographies originales en couleurs de) Pierre Alechinsky. – [Montpellier] : (Fata Morgana) : (achevé d'imprimer ... sur les presses ... de la Charité à Montpellier), (1979). - 33 cm + [2 bl.] f., [16] f., [2 bl.] f. : co., ill.

Alechinsky. – Zürich : Galerie Maeght, c1980. - [22] p. : ill. (some col.) ; 32 cm

Le dérisoire absolu / Pierre Alechinsky. - La Louvière : Daily-Bul, 1980. - [24] p.

Pierre Alechinsky : Bilder, Aquarelle, Zeichnungen : eine Retrospektive : 7. November bis 7. Dezember 1980, Kestner-Gesellschaft, Hannover / mit Texten von Roger Caillois ... [et al.] ; herausgegeben von Carl Haenlein. - Hannover : Kestner-Geselschaft, 1980. - 134 p. : chiefly ill. (some col.) ; 21 cm.

Douze papiers traités / Pierre Alechinsky ; préface = preface = voorwoord Georges Duby. - Jumet : Graphing, 1983. – [17] pl. : ill. ; 38 x 43 cm

Le bureau du titre / Pierre Alechinsky ; dans une organisation de Pierre Faucheux . - [Montpellier] : Fata Morgana, 1983. - 92, [4] p. : co., ill., facs. ; 23 cm

Pierre Alechinsky, Galerie Espace, 13.12.1983-21.1.1984 : Le Mirorir d'Encre, 3.2.-17.3.1984. – Amsterdam : [Galerie Espace] ; Bruxelles : [Le Miroir d'Encre, 1983]. - Includes text by the artist and fragments of a conversation between Michel Sicard and Michel Butor.

Alechinsky dans le texte / Michel Butor, Michel Sicard. - Paris : Galilée, 1984. - 207 p. ; 20 cm

Ensortilèges / Pierre Alechinsky. - [Fontfroide le Haut] : Fata Morgana ; ([Montpellier] : achevé d'imprimer ... par l'Imprimerie de la Charité à Montpellier), (1984). - 90, [6] p. : co., ill. ; 23 cm

Alechinsky : Bouches et Grilles / par Pierre Descargues. - Paris : Galerie Maeght Lelong, 1986. - 31 p. – ISBN 2855871433

De andere hand : verhalen van een schilder / door Pierre Alechinsky. – Amsterdam : Meulenhoff, 1987. – 115 p. – ISBN 90-290-2419-4. - (Ceder editie)

Pierre Alechinsky : margin and center. - New York : Solomon R. Guggenheim Museum, 1987. - 176 p. : ill. (some col.), ports. ; 26 cm. - Catalog of an exhibition held at the Solomon R. Guggenheim Museum. – Bibliography: p. 168-169. - ISBN 0892070617 (pbk.)

Pierre Alechinsky : centres et marges : cette exposition conçue en 1987 par The Solomon R. Guggenheim Museum, New York [s'est tenue à] Bruxelles, 6 mai-26 juin 1988, Musées Royaux des Beaux-Arts de Belgique, Art Moderne@The@ Solomon R. Guggenheim Museum. New York. - Bruxelles : Musées royaux des beaux-arts de Belgique. Département d'art moderne, 1988. - 174 p. : ill., portr. ; 25 cm. - (Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België. Departement Moderne Kunst. Brussel

Pierre Alechinsky : middelpunt en kantlijn. - Brussel : Koninklijke Musea voor Schone Kunsten, 1988. – 174 p. : ill. - Catalogus n.a.v. de tentoonstelling te Brussel (Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van Belgie. Moderne Kunst) van 06.05 tot 26.06.88

Pierre Alechinsky : Extraits pour traits / textes réunis par Michel Sicard ; préface de Michel Sicard. – Paris : Galilée, 1989. - 250, [4] p. : ill. ; 24 cm + une eau-forte numérotée et signée par Alechinsky ISBN 2-7186-0320-8. - (Ecritures, figures / collection dirigée par Michel Delorme)

Alechinsky sur Rhône / Michel Sicard. - Paris : Galerie Lelong ; Arles : Actes Sud ; [Paris] : Diffusion, PUF, c1990. - 123 p. : ill. (some col.) ; 22 x 24 cm. - Includes bibliographical references (p. 121-122). ISBN 2868695868

Alechinsky / préface de Jacques Dupin. - Paris : Galerie Lelong, c1988. - 35 p. : ill. (some col.) ; 32 cm. – Cover title: Alechinsky : laves émaillées. - Text of preface in French, followed by an English translation. - (Repères, no 53)

Petites Huiles / Pierre Alechinsky. - Paris : Daniel Lelong, 1990. - 21 cm + [P.m.]

Michel Sicard : ecrire au pluriel : avec Pierre Alechinsky ... [et al.]. - Avignon : Médiathèque Ceccano ; Bruxelles : Bibliotheca Wittockiana, [1991]. - ca. 106 p. - Exhibition catalogue.

Alechinsky / préface de Gérard Macé. - Paris : Galerie Lelong, c1992. - [24] p. : ill. (some col.) ; 31 cm. – Exhibition catalog. - (Repères ; no 82-)

Alechinsky : travaux d'impression / Michel Butor et Michel Sicard. - [Paris] : Galilée, [1992]. - 226 p. : ill. (some col.)

Alechinsky, les traversées / Yves Bonnefoy ; postface de François Bellec. - [Saint-Clément-la-Rivière] : Fata Morgana, c1992. - 73 p. : ill. ; 23 cm. - ISBN 2851940422

Lettre suit / par Pierre Alechinsky. - Paris : Gallimard, 1992. - 211 p. - ISBN 2-07-072605-3. - (Le chemin)

Pierre Alechinsky : zwischen den Zeilen / herausgegeben von Ernst-Gerhard Güse ; mit Beiträgen von Pierre Alechinsky ... [et al.]. - Stuttgart : Hatje, c1993. - 205 p. : ill. (some col.), ports. ; 30 cm. - Catalog of an exhibition held 5 Dec. 1993-30 Jan. 1994 at Saarland Museum Saarbrücken. - Includes bibliographical references (p. 204). - ISBN 3-7757-0481-7

Alechinsky, toiles, grès et porcelaines 1994 / Daniel Abadie. - Paris : Galerie Lelong, 1994. - 1 v. (unpaged) : ill. (some col.), ports. ; 32 cm. - Exhibition catalog. – ISBN 2855872057

Baluchon et ricochets / par Pierre Alechinsky. - Paris : Gallimard, 1994. - 141 p. - ISBN 2-07-073720-9 (Nrf)

Pierre Alechinsky : séquence 1980-1992 / par Michel Sicard. - Paris : Galilée, 1994. - 139 p. : ill. - ISBN 2-7186-0431-X. - (Ecritures, figures)

Travaux à deux ou trois / Pierre Alechinsky. - Paris : Galilée, 1994. - 2-7186-0443-3. - (Débats : collecion dirigée par Michel Delorme)

Alechinsky, d'encre et d'eau : 225 aquarelles et dessins / précédé de Hugo Claus, De quoi? ; Georges Duby, Papiers traités ; Pierre Alechinsky, Le marchand de sable. - Paris : Y. Rivière ; [Arles] : Diffusion, Actes sud, c1995. - 263 p. : chiefly col. ill. ; 32 cm. – ISBN 2856660231

De vertekeningen van Alechinsky / door Erik Slagter. - 1996. - In : Kunstbeeld. - Jrg. 20 (1996) nr. 3, p. 25-27. - ISSN 97

Hors cadre / par Pierre Alechinsky. - Bruxelles : Labor, 1996. - 257 p. : ill. - Choix de textes avec trois inedits. – ISBN 2-8040-1091-0. - (Espace Nord ; 108)

Alechinsky : tussen de regels / door Pierre Alechinsky, Ernst-Gerhard Güse, Peter Handke ... [et al.]. – Den Haag : Living Stone, 1997. - 205 p. : ill. – ISBN 90-75884-02-8

Alechinsky aan het woord / door Freddy De Vree. - 1997. - In : Kunst en cultuur. - Jrg. 30 (1997) nr. 10, p. 24-25. – ISSN 96

Cobra et le bassin parisien / Pierre Alechinsky. - Paris : L'Echoppe, c1997. - 21 p. ; 15 cm. – ISBN 2840680785

Codicille à Hoirie Cobra / Pierre Alechinsky. - Paris : L'Échoppe, 1997. - 21 p. - ISBN 2840680815

Remarques marginales : dits & inédits / Pierre Alechinsky. - [Paris] : Gallimard, c1997. - 161 p. ; 21 cm. - ISBN 2070749266

Rue de la Verrerie / par Pierre Alechinsky. - Paris : L'Echoppe, 1997. – 80 p. - ISBN 2-84068-079-3

Strips in schilderkunst : het voorbeeld van Pierre Alechinsky / door Gérard Mans. - 1997. – In : Kreatief. – Jrg. 31 (1997) nr. 1, p. 92-98. - ISSN 117

Alechinsky : au pays de l'encre : collection du Centre Georges Pompidou, Musée national d'art moderne / [catalogue, Martin Bethenod ... [et al.]. - Paris : Editions du Centre Pompidou, 1998. - 95 p. : ill. (some col.) ; 24 cm. - Includes bibliographical references (p. 89). - (Carnet de dessins (Musèe national d’art moderne (France). Cabinet d’art graphique))

Alechinsky : Galerie nationale du jeu de paume / [catalogue édition, Françoise Bonnefoy, Sarah Clément]. – Paris : Editions du Jeu de Paume : Réunion des musées nationaux : [Diffusion, Seuil], c1998. - 269 p. : ill. (some col.), ports. ; 27 cm. – “Paris, Galerie nationale du Jeu de Paume, 15 septembre-22 novembre 1998”—T.p. verso. - Includes bibliographical references (p. 239-263) and index. – ISBN 2908901595

Door het bos alle bomen zien / door Freddy De Vree. - 1999. - In : Kunst en cultuur. - Jrg. 32 (1999) nr. 2, p. 26-27. – ISSN 96

La gamme d'Ensor / Pierre Alechinsky. - [Saint-Clément-la-Rivière] : Fata Morgana, c1999. - 34 p. : ill. ; 23 cm. – ISBN 2851944967

Pierre Alechinsky / door Ronny Van de Velde. - Gent : Snoeck-Ducaju & Zoon, 1999. - 109 p. : ill. – Catalogus n.a.v. de tentoonstelling Pierre Alechinsky, Zwart-Wit en Tussen de Tekens, de kleur in Cabine des estampes du musée d'art et d'histoire te Genève van 5/11-20/12/1998 . - ISBN 90-74745-03-2

Pierre Alechinsky / Pierre Daix. - Neuchâtel : Ides et Calendes, c1999. - 91 p. : ill. (some color), ports. ; 28 cm. – Includes bibliographical references (p. 85-88). – ISBN 2825801526

Pierre Alechinsky : de magiër met het penseel / door Ludo Bekkers. – 1999. - In : Kunstbeeld. – Jrg. 23 (1999) nr. 3, p. 32-33. - ISSN 97

Pierre Alechinsky. - Antwerpen : R. Van de Velde, c1999. - 109 p. : ill., port ; 30 cm. - Exhibitions held at Ronny Van de Velde, Antwerp, Feb. 27-May 30, 1999, and at Cabinet des estampes du Musée d'art et d'histoire, Geneva, Nov. 5-Dec. 20, 1998. - Includes bibliographical references. - ISBN 9074745032

Alechinsky : 50 ans d'imprimerie. - La Louvière : Centre de la Gravure et de l'Image imprimée de la Communauté française de Belgique, 2000. - 125 p. : ill. – Catalogus n.a.v. de tentoonstelling te La Louviere (Centre de la Gravure et de l'Image imprimee de la Communaute francaise) van 29.1.2000 tot 23.4.2000


Algemene werken

Cobra bibliotheket. 1. Serie: de frie kunstnere. Redaktør: Asger Jorn. - København, E. Munksgards Forlag, 1950. - 15 v. in 1. illus., ports. 17 cm. – Contents : 1. Alechinsky [af] Luc Zangrie.—2. Else Alfelt [af] Edouard Jaguer.--3. Appel [af] Christian Dotremont.--4. Atlan [af] Michel Ragon.--5. Ejler Bille [af] Michel Ragon.--6. Constant [af] Christian Dotremont.--7. Corneille [af] Christian Dotremont.--8. Doucet [af] Jean Laude.--9. Sonja Ferlov [af] Christian Dotremont.--10. Gilbert [af] Edouard Jaguer.--11. Gudnason [af] Edouard Jaguer.--12. Heerup [af] Christian Dotremont.--13. Egill Jacobsen [af] Christian Dotremont.--14. Asger Jorn [af] Christian Dotremont.--15. Carl-Henning Pedersen [af] Christian Dotremont.

4 Maler : Tàpies, Alechinsky, Messagier, Moser : Kunsthalle Bern, 26. 9.-25. 10. 1959. - [Bern : Die Kunsthalle, 1959].

Alechinsky + Reinhoud : 26 mei-26 juni 1961. - [Amsterdam : Stedelijk Museum, 1961]. - unpaged. : illus. ; 26 cm.

Alechinsky, Appel, Corneille, Jorn. - Paris : Galerie Mathias Fels & Cie, [1961]. - [14] p. : ill. ; 27 cm Text by Michel Ragon. - "Ce catalogue a été édité à l'occasion de l'exposition "Cobra, dix ans après" à la Galerie Mathias Fels, du 23 mai au 23 juin 1961."--Colophon.

Les tireurs de langue / [Pierre] Alechinsky, Amos Kenan ; adaptation française de Christiane Rochefort. - Torino : Edizioni d'arte Fratelli Pozzo ; Paris : Guy Le Prat, éditeur, [1961]. – [44] p. : ill. ; 28 cm

Alechinsky, Reinhoud, Marchoul. - [Sao Paulo : Ministere de l'Education Nationale et de la Culture, 1963]. – Cover title: 7e biennale de São-Paulo : participation Belge.

La Personne du Singulier / André Balthazar ; ornements de Pierre Alechinsky. - La Louvière : Editions du Daily-Bul, 1963. - [29] f. : co., ill. ; 18 cm

Reinhoud, Alechinsky et Ting: solo de sculpture et divertissement arrangé pour peinture à quatre mains. – Paris : [The Gallery], 1963. - [10] p. (incl. inside cover), incl. ill. fold. Col. plate, ports. Published on occasion of exhibition, Oct. 25-Nov. 25, 1963. - Contains original lithograph (on inside covers), statement by Alechinsky.

Dos artistas belgas, Alechinsky y Reinhoud : selección de obras del envío de Bélgica a la VII Bienal de San Pablo, Centro de Artes Visuales, Instituto Torcuato Di Tella, Florida 936, Buenos Aires, República Argentina del 18 de marzo al 12 de abril / [tradducción del texto de Edouard Jaguer, Griselda Gambaro]. – Buenos Aires, República Argentina : El Centro, [1964] [18] p. : ill. (some col.) ; 22 cm.

Alcuni aspetti della pittura contemporanea : Afro, Alechinsky, Burri ... : Toninelli Arte Moderna, Milano, dicembre 1966-gennaio 1967. - [Milano : La Galleria, 1966].

Petits formats : [Alechinsky, Arp, Auberjonois ... : Ausstellung, Dezember 1967-Januar 1968], Galerie Beyeler, Basel. - Basel : Die Galerie, c1967. - [82] p. : ill. (some col.) ; 30 cm.

The future of property; fourteen specimen[s] re-evaluated. - [New York, Lefebre Gallery, c1970]. - [20] p. illus. 19 cm. - Catalogue of 14 drawings from an exhibition, Oct. 20-Nov. 14, 1970, in celebration of the 10th anniversary of the Lefebre Gallery.

Cobra : Alechinsky, Appel, Jorn : Galeria S. Mamede, Junho 1973 / [texto e compilacao de Edouard Jaguer]. - Lisbon : A Galeria, [1973].

Laborinthe : code 2 / Jean-Clarence Lambert ; mis en page par Michel Guillet ; illustré par Pierre Alechinsky. - Paris : G. Fall, 1973. - 88 p. : ill. ; 27 cm.

Les Tireurs de langue / Amos Kenan ; [illustré par] Alechinsky ; adaptation française [de l'hébreu] de Christiane Rochefort. - [Paris] (24, rue du Moulinet, 75013) : Y. Rivière, c1974. - [38] p. : ill. ; 28 x 30 cm.

Zwart / door Hugo Claus ; geïll. door Karel Appel en Pierre Alechinsky. - Bentveld : Landshoff, cop. 1978. - [102] p. : ill. – ISBN 90-6210-092-9

La vie comme elle tourne ; et, Par example / André Frénaud avec Pierre Alechinsky. - [Paris] : Maeght Éditeur, 1979. – 35 p. : ill. ; 33 cm.

Appel & Alechinsky, two-brush paintings / their poems by Hugo Claus ; foreword : Christian Dotremont. – Paris : Yves Rivière, dep. 1980. - 32 p. : ill. ; 31 cm

Ensor : précédé de Ensortilèges par Pierre Alechinsky = Ensor : voorafgegaan door Ensortilèges van Pierre Alechinsky / Georges De Leval. - Antwerpen : Fonds Mercator, 1981. - 480 p.

Grand hôtel des valises : locataire, Dotremont : les entretiens de Tervuren, poèmes, manuscrits, photographies / réunis et présentés par Jean-Clarence Lambert ; avec Alechinsky ... [et al.]. - [Paris] : Galilée, c1981. - 192 p. : ill. ; 24 cm. - ISBN 2718602147

Mexico vandaag : land van Posada / Hugo Claus & Freddy De Vree ; met een bijdrage over muziek in Mexico door Pieter Andriessen ; [geïllustreerd door Pierre Alechinsky en Alberto Gironella ... et al.]. - Wilsele : Pencoprint, 1982. - 130 p. : ill. ; 20 cm. ISBN 90-704-4791-6
(BRT brochure / Belgische Radio en Televisie)

Arrondissements : randonnées lithographiques sur plans municipaux de la Ville de Paris avec, pas à pas, leurs légendes / Michel Butor & Pierre Alechinsky. - Paris : Daniel Lelong, 1983. - 49 p. : ill. ; 21 cm
(Repères : cahiers d’art contemporain)

Expressive Malerei nach Picasso : Picasso, Miró, Bacon, Dubuffet, Pollock, de Kooning, Tàpies, Appel, Jorn, Alechinsky, Riopelle, Baselitz, Penck, Chia, Clemente, Cucchi, Paladino, Disler, Basquiat : Galerie Beyeler Basel. - Basel : Die Galerie, c1983. - [48] p. : chiefly col. ill. ; 29 cm. - Catalog of an exhibition held Oct.-Dec. 1983.

Le chien roi / Michel Butor ; [dessins] Pierre Alechinsky. - Paris : Daniel Lelong, 1984. - 41 p. : ill. ; 21 cm
(Repères : cahiers d’art contemporain)

Commencements lapons / Christian Dotremont ; illustrations de l'auteur et portrait par Pierre Alechinsky. - Montpellier : Fata Morgana, dép. 1985. - 133 p. : ill. ; 23 cm

De l'animal et du végétal dans l'art belge contemporain : 14.09-17.11.1985 / [artistes participants, Pierre Alechinsky ... et al. ; conception et élaboration de l'exposition, Wodek Majewski] = Het dierlijke en plantaardige in de hedendaagse Belgische kunst : 14.09-17.11.1985 / [deelnemende kunstenaars, Pierre Alechinsky ... et al.] ; concept en uitwerking van de tentoonstelling, Wodek Majewski] = Animal and vegetable in contemporary Belgian art : 14.09-17.11.1985. / [invited artists, Pierre Alechinsky ... et al. ; concept and development of the exhibition, Wodek Majewski]. - Bruxelles : Atelier 340, c1985. - 289 p. : ill. (some col.) ; 30 cm. - Exhibition catalog. - ISBN 907138604X

Vue d'intérieur : le drame de la naissance du globe / Max Loreau ; vignette de couverture dessinée par Pierre Alechinsky. - Montmorency : Carte Blanche, dép. 1985. - 32 p. : ill. ; 21 cm. ISBN 2-905045-11-6
(Carte blanche / collection dirigée par Mathias Pérez)

Cartes et lettres : correspondance 1966-1979 / Christian Dotremont, Michel Butor ; établie et annotée par Michel Sicard ; préface de Pierre Alechinsky. - Paris : Galilée, 1986. - 254 p. ; 24 cm. - 2-7186-0302-X
(Ecritures, figures / collection dirigée par Michel Delorme)

50 livres illustrés depuis 1947 / [commissaire de l'exposition et rédacteur du catalogue, Antoine Coron ; textes de Pierre Alechinsky ... [et al.]]. - Paris : Bibliothèque nationale : Centre national des lettres, c1988. - Ca. 150 p. : ill. (some col.) ; 21 x 30 cm. - Catalog of an exhibition held at the Bibliothèque nationale, Paris, Mar. 23-Apr. 20, 1988. - Includes bibliographical references and index. - ISBN 2717717757

Ces robes qui m'évoquaient Venise / Textes de Marcel Proust ; [eaux-fortes de] Pierre Alechinsky. - [Fontfroide le Haut] : Fata Morgana ; ([Montpellier] : achevé d'imprimer ... par l'Imprimerie de la Charité à Montpellier), (1988). - 31, [9] p. : front., ill. ; 29 cm

Henri Michaux / préface de Pierre Alechinsky. - Paris : Galerie Lelong, c1988. - 31 p. : ill. (chiefly col.) ; 32 cm. – ISBN 2855871670

L'Epreuve / Max Loreau ; [illustré par] Pierre Alechinsky édition originale. - [Montpellier] : Fata Morgana, (1989) ; (Montpellier) : (Imprimerie de la Charité). - [16] f. : ill. ; 28 cm

Pierre Alechinsky, Karel Appel, Georg Baselitz, Corneille, Asger Jorn, Per Kirkeby, Anton Rooskens : 9. November - 16. December 1989 / Galleri Faurschou. - København : Galleri Faurschou, 1989.

Choses rapportées du Japon / par Gérard Macé et Pierre Alechinsky. - [Fontfroide le Haut] : pour Fata Morgana ; ([Montpellier] : achevé d'imprimer ... par l'Imprimerie de la Charité à Montpellier), (1990). - 29 cm + [16] f. : ill.

2 generaciones en la gráfica : Alechinsky, Chillida, Christo, Brown, Garvía Sevilla, Gorodine. - [Argentina] : Der Brücke Ediciones, [1991]. - 1 v. (unpaged) : ill. (some col.) ; 28 cm. – ISBN 9509938491

The artist observed : 28 interviews with contemporary artists / John Gruen. - Chicago, IL : A Cappella Books, c1991. viii, 324p.: ports. ; 24cm. - Includes bibliographical references and index. – Contents : Francis Bacon – Robert Mangold -- Larry Rivers -- Jackie Winsor -- Richard Diebenkorn -- Jim Dine – Agnes Martin – Richard Lindner -- Rufino Tamayo -- Richard Anuszkiewicz -- Michelangelo Pistoletto -- William Bailey – Bridget Riley -- Saul Steinberg -- Michail Heizer -- Dorothea Tanning -- David Hare -- Jack Youngerman -- Roy Lichtenstein -- Lucas Samaras -- Catherine Murphy -- George Rickey – Robert Rauschenberg -- George Sugarman -- Richard Haas -- Pierre Alechinsky -- Dorothea Rockburne – Lucian Freud. – ISBN 1556521030

Ceci n'est pas la Belgique : [sur Alechinsky, Dotremont, Ensor, Magritte, Reinhoud, Vélasquez, etc.] / Luc de Heusch Bruxelles : Complexe, 1992. - 215 p. : ill. ; 18 cm. - 2-501-02768-X
(Le regard littéraire : 52)

Facéties et compagnie de Christian Dotremont . 1 / Jacques Calonne ; avant-propos de Pierre Alechinsky. – Bruxelles : Quadri, 1992. - 91 p. : ill. ; 24 cm. ISBN 2-9600008-0-3

Max Loreau 1928-1990 / Pierre Alechinsky, Francine Loreau, Michel Deguy ...[et al.]. - Bruxelles : Lebeer Hossmann, 1992. - 134 p. ; 24 cm. – ISBN 2-87284-010-9
(Philosophiques)

Cantiques polychromes / Michel Piqueray ; illustrations de Pierre Alechinsky. - La Louvière : Daily-Bul, 1993. -
[64] p. : ill. ; 18 cm
(Babil)

Conversations avec Jacques Putman, France Huser, Françoise Armengaud, Henri-François Debailleux
Henri-François Debailleux. - Gerpinnes : Tandem, 1993. - 52 p. : ill. ; 18 cm. - ISBN 2-87349-020-9
(Conversation avec ; 18)

Monsieur Mouton / André Pieyre de Mandiargues ; Pierre Alechinsky. - Saint-Clément-la-rivière : Fata Morgana, 1993. – ISBN 2-85194-087-2

Traité des excitants modernes / Honoré de Balzac ; illustré par Pierre Alechinsky ; textes de Pierre Alechinsky et Michel Butor ; lecture de Raymond Mahieu. – Bruxelles : Labor, 1994. - 97 p. ; 18 cm. - ISBN 2-7427-0265-2
(Babel : 122)

Cinéma muet / Gérard Macé ; [illustré par] Pierre Alechinsky. - [Saint-Clément-la-Rivière, France] : Fata Morgana, c1995. - 33, [10] p. : ill. ; 23 cm. - ISBN 2851943936

La plume / Pierre Alechinsky, Jean-Yves Bosseur. - 1ère éd. - [France] : Actes Sud, c1995. - ca. 71 p. – ISBN 2742706321

Deux pinceaux dans le sable : donation Pierre Alechinsky et Alberto Gironella au Musée Réattu, Arles 1996 / Pierre Alechinsky. - Arles : Actes Sud, c1996. - 43 p. : ill. ; 19 cm x 10 cm.

Chronique de la neige / par Yves Peyré ; ill. de Pierre Alechinsky. - Paris : Galilée, 1997. – 170 p. : ill. – ISBN 2-7186-0490-5

Dotremont à l'époque Maya / Georges Vercheval ; texte de Pierre Alechinsky : photographies de Margo Bruynghe. - Mont-sur-Marchienne : Musée de la photographie, 1998. - 31 p. : ill. ; 12 x 17 cm. ISBN 2-87183-034-7

Lettres à plus jeune / Asger Jorn. - Paris : L'Echoppe, [1998]. - 110 p. : ill., port. ; 22 cm. - Includes bibliographical references and index.

Ensor / onder red. van Gisèle Ollinger-Zinque ; door Pierre Alechinsky, Gisèle Ollinger-Zinque, Robert Rosenblum ... [et al.]. - Brussel : Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België, 1999. - 344 p. : ill. -Publ. N.a.v. de tentoonstelling te Brussel (Koninklijke Musea voor Schone Kunsten) van 24 september 1999 tot 13 februari 2000. - ISBN 90-76704-02-3

Pierre Alechinsky / door Pierre Alechinsky, Rainer Michael Mason en Cabinet des estampes (Genève). – Antwerpen : Van De Velde, 1999. - 109 p. : ill. - Catalogus n.a.v. de tentoonstelling te Antwerpen (Ronny Van de Velde) van 27.2 tot 30.5.1999. - Tekst in het Nederlands en het Frans. - ISBN 90-74745-03-2


Deze biobibliografie werd samengesteld naar aanleiding van een inlichtingenvraag, 23.04.2002. [Laatst nagekeken 23/04/2002]


PMMK - Museum voor Moderne Kunst | PMMK-Bibliotheek | Romestraat 11 | 8400 Oostende | België
T +32 (0)59 56 45 83 | F +32 (0)59 80 56 26 | E pmmk-bibliotheek@west-vlaanderen.be
Provincie West-Vlaanderen Vlaamse Gemeenschap